Opowiadania blog, historie prawdziwe blog opowiadania w odcinkach

O kisielu żurawinowym co go w piernikowej chatce zabrakło

kisiel3

Dawno, dawno temu w ciemnym lesie stała chatka z piernika. Były w niej wszystkie pyszności jakie dzieci były w stanie sobie wyobrazić. Ale nie było tam kisielu żurawinowego. Bo to smakołyk od Delecty…

 

Zobaczyłam na półce w sklepie i musiałam mieć. Ja miłośniczka słodko-słonej czekolady i ukraińskiej chałwy odpaliłam w sobie całe pokłady ciekawości, zapaliła się lampka ostrzegawcza: „Uwaga! Nowy smak” i kisiel już był w koszyku.

 

Delecte pewnie znacie. Zaczęło się we Włocławku od fabryki cykorii, która produkowała kawy zbożowe właśnie z dodatkiem tej przyprawy. Cykorię sprowadzano z zagranicy, później zaczęto uprawiać ją w okolicach Włocławka. Po roku 1881 oficjalna nazwa fabryki brzmiała: „Ferd. Bohm & Co. Fabryka Cykorji we Włocławku”. Wszystko nabrało takiego rozpędu, że dziś mamy fabrykę deserów i dodatków do ciast.  Delecta dba o nasze kubki smakowe od 1816 i chyba robi to dobrze skoro nadal gości w naszych kuchniach.

 

 

Ale wracając do kiślu/kisielu producent mówi o nim tak:

 

„Łatwy i szybki w przyrządzaniu – jeden z najbardziej popularnych deserów dla dzieci, o smaku żurawinowym. Możesz wybrać jeden z ośmiu owocowych smaków. Porcja wystarcza na przygotowanie 750 ml deseru. „

 

Ja zaś powiem, że jest przepyszny. Ale po kolei. Po rozmieszaniu uzyskujemy przyjemy dla oka obraz. Płyn barwy mocno malinowej o apetycznym zapachu zapowiada się dobrze.

 kisiel żurawinowy

I jest dobrze. Jeśli nie przekona Was ten kolor to przekona Was zapach. Aż nabierzecie ochoty, żeby spróbować. Ale krok po kroku. Kisielu po ugotowaniu robi się dość dużo. Wystarcza na 3 takie miseczki jak na zdjęciu. Żurawina…hmn…owoc zdrowy, obfitujący w witaminkę C, B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę), minerały ale mało w Polsce znany i jakoś tak omijany. A szkoda, bo odpowiednio przyrządzony jest pyszny. Pamiętam, że babcia mojej koleżanki gotowała nalewkę z żurawiny i po całym domu roznosił się charakterystyczny bardzo zapach.

 

Sposób przygotowania? Dziecinnie prosty.

 

Składniki:

  • 750 ml wody (3 szklanki)
  • 4,5 łyżki cukru (90 g)

Sposób przygotowania:

  • Zawartość opakowania rozprowadzić w 1 zimnej szklance wody.
  • Zagotować pozostałe 0,5 litra wody (2 szklanki) wody z cukrem.
  • Zestawić garnek z ognia i wlać rozprowadzony proszek.
  • Całość chwilę gotować, ciągle mieszając.

 

Skład?

skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: antocyjany, aromat, substancja wzbogacająca: witamina C, proszek jabłkowo-żurawinowy 0,1%

 

Informacja o wartości odżywczej

Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu Na 100 g Na porcję 143 g %RWS na porcję 143 g
Wartość energetyczna 267 kJ / 63 kcal 382 kJ / 90 kcal 5%
Tłuszcz 0 g 0 g 0%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g 0%
Węglowodany 16 g 22 g 9%
w tym cukry 11 g 15 g 17%
Białko 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%
Witamina C 12 mg (15%*) 17 mg 21%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

 

 

Dobra. Darujmy sobie formalności.

 

Pierwsza łyżka do buzi. I doznanie bardzo ciekawe. W ustach rozlewa się słodki i trochę kwaskowaty posmak. Jednak wygrywa ten słodki. Smak i zapach żurawiny jest bardzo intensywny. Trudno mi przekazać słowami tyle dobroci ;) Nie zawiera cukru, dzięki temu każdy może zdecydować o jego słodkości. Zawiera za to witeminę C. Przyjemna alternatywa dla tradycyjnych owocowych smaków. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ciekawych i nietypowych połączeń. No co mam powiedzieć? Kisiel jest mega pyszny.

opakowanko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>