Opowiadania blog, historie prawdziwe blog opowiadania w odcinkach

Sałatka warzywna w placku z kaszy jęczmiennej

CAM01315a

A dzisiaj tak na bogato :D Sałatka warzywna pod złocistym płaszczykiem z placka z kaszy jęczmiennej

 

Potrzebujemy:

 

na placki:

* szklankę kaszy jęczmiennej

* 1 i 1/2 szklanki mleka

* 10 łyżek mąki ziemniaczanej

* 4 łyżki oleju

 

na farsz:

* pomidora

* ogórka

* małą cebulkę

* małą marchewkę

* koperek

* inne warzywa według uznania

* ewentualnie sól do smaku

 

Kaszę jęczmienną płuczemy kilka razy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie myjemy i obieramy warzywa. Kroimy w kostkę,mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się smaki ‚ przeszły’.

CAM01311

Kiedy kasza ostygnie miksujemy ją za pomocą blendera tak aby jak najbardziej się rozdrobniła (ja używam w tym celu maszynki do mięsa i też się spisuje) i mieszamy razem z mlekiem i mąką na gładką masę.
Patelnię rozgrzewamy podlewając odrobinę olejem (jeśli ktoś dysponuje patelnią grilową lub ceramiczną robi to tylko przed pierwszym naleśnikiem) – nakładamy ciasto i rosmarowujemy je dość grubo(najlepiej i najwygodniej za pomocą łyżki). Smażymy z obu stron na rumiano.

Do naleśników nakładamy farsz i zjadamy ;)

Mi placki przypadły do gustu w wydaniu odgrzewanym, przysmażone na złocisty kolor.

I jeszcze jedno. Ciasto można doprawić wedle uznania przed usmażeniem. Ja jednak tego nie robię bo pozwala to na różne wariacje smakowe. ;)  Np. takie:

CAM01325a

Czyli placek cynamonem i cukrem pudrem posypany. Zrobiony w celach eksperymentalnych. Zaakceptowany ( o dziwo!) przez najbardziej wymagającego testera świata czyli moją małą siostrzyczkę, którą trudno wyżywić. Ale nie z powodu jej wymiarów bo te są akurat całkiem drobniutkie ale dlatego, że jest małym uparciuchem i niejadkiem, który oprócz zwykłej bułki,  parówek i spaghetti niczego nie uznaje ;D Wnioskuje więc, że wyszedł całkiem niezły ;)

14 przemyśleń na temat “Sałatka warzywna w placku z kaszy jęczmiennej”

  1. ~Maciej pisze:

    mniam…

    1. heroine pisze:

      I to jakie mniam…;)

  2. A gdyby zastosować kaszę jaglaną było by jeszcze lepiej. Kasza ta pomaga utrzymać dobrą formę (ponieważ rozgrzewa i zawiera dużo witamin). Przyda się zwłaszcza jesienią i zimą.

  3. ~jotka pisze:

    Bardzo ciekawa propozycja, nigdy nie robiłam, ale przekonuje mnie, brzmi mega zdrowo:-) dzięki za pomysł:-)

  4. ~Networkerka pisze:

    Wygląda przepysznie :)

  5. ~Jaga pisze:

    Lubię eksperymenty w kuchni :) to musi byś super …… witam i dziękuję za miłe komentarze :)

    1. heroine pisze:

      Jest super. A mega super jest odgrzane.

  6. ~paczucha pisze:

    Witaj. No i pędzę do kuchni wrzucić cokolwiek na ząb. Rozbudziłaś od rana mój apetyt.

    1. heroine pisze:

      Nie lepiej z rana naleśniki z seerem i rodzynkami? ;)

  7. ~Sofi pisze:

    no to idę do kuchni. Taka wersja naleśniko-placków jest bardzo interesująca. No i mam wnusia – niejadka, którego poczęstuję. Może się uda?

    1. heroine pisze:

      Mam taką nadzieje ;)

  8. ~Ann pisze:

    Nigdy jeszcze nie jadłam placów z kaszy jęczmiennej ;)

    1. heroine pisze:

      To czas to zmienić ;) Akurat zaczynaja się warzywa. Będą na farsz ;)

  9. ~Networkerka pisze:

    Nigdy nie jadłam placków z kaszy jęczmiennej, jestem ciekawa smaku :)

Odpowiedz na „~NetworkerkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>