Opowiadania blog, historie prawdziwe blog opowiadania w odcinkach

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

CAM01286pier

Zapraszam na pierogi :)

 

Potrzebujemy:

Na farsz:

* 200 g zielonej soczewicy

* 2 spore cebule

* łyżkę masła

* 500 g pieczarek

* sól i pieprz do smaku

* 2 ząbki czosnku

* majeranek

* 1,5 szklanki wrzątku

Na ciasto:

* jajko

* 2 łyżki oleju

* 300 g mąki

* pół szklanki dobrze ciepłej wody

 

Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, następnie zaparzamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy aż napęcznieje. Dodajemy pieprz, sól, majeranek i gotujemy, aż soczewica będzie miękka, prawie rozgotowana, to było jakieś 40 minut u mnie.
Międzyczasie pieczarki  kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, czosnek w kosteczkę lub przepuszczamy przez praskę jak ktoś się bardzo uprze ;-) . Podsmażamy pieczarki z cebulą i czosnkiem. Odparowujemy wodę. Dodajemy soczewicę i chwilę dusimy.
Po wystygnięciu mielimy w blenderze. Ja używam w tym celu maszynki do mięsa, też jest okey.
Farsz doprawiamy według uznania solą, pieprzem i majerankiem. Majeranek to taki trochę jakby as w rękawie dla soczewicy, coś jak cebulka do pieczarek :-P Ja lubię mocno doprawiony farsz o wyrazistym smaku.

To teraz czas na ciasto. Będzie trochę nietypowo bo z jajkiem. 

Ciasto zagniatamy  z podanych składników tak długo aż będzie  gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy, podsypując mąką. A dalej to już z górki. Jak z każdymi innymi pierogami :-D Wycinamy kółka i środku każdego układamy łyżeczkę farszu z soczewicy i sklejamy brzegi ręcznie lub maszynką do pierogów. Ja nakładam dużo farszu żeby były duże i wypchane :lol:
Pierogi gotujemy we wrzątku (lekko osolonym) około 3 minut od momentu wypłynięcia.

To świetny pomysł na obiadek. Takie pierogi podaje się z sosem grzybowym lub po staropolsku, po prostu ze skwarkami :-)  U mnie występują w takiej skromnej wersji ale i tak są pyszne ;)

Cała tajemnica tych pierogów to dobrze przyprawiony farsz. Dokładnych proporcji nie napiszę bo każdy ma inny smak i najlepiej dojść do swojego ideału dodając szczyptę tego, szczyptę tamtego…

Życzę smacznego i zachęcam do spróbowania !

 

 

———————————————

Prawie 14 km przejechane. Rekord pobity. Ale niedosyt i chęć na 15 jest.

14 przemyśleń na temat “Pierogi z soczewicą i pieczarkami”

  1. ~Gaja pisze:

    Pierogi wyglądają bardzo apetycznie, w ogóle lubię pierogi, ale ich lepienie jest takie czasochłonne… Obiecuję sobie, że kiedy już nie będę musiała pracować, to wtedy zajmę sie pierogami, a na razie zostają mi pierogarnie :-)

    1. heroine pisze:

      Trzymam Cię za słowo ;)

  2. ~Pat Dream pisze:

    Wyglądają obłędnie ! :)

    1. heroine pisze:

      Smakują też nie najgorzej :) Dziękuje za wizytę i pozdrawiam !

  3. Ultra pisze:

    Trafiłam na obiad. Super danie. Chyba każdy lubi pierożki, a z soczewicą robiłam tylko raz.
    Zasyłam serdeczności.

  4. ~paczucha pisze:

    Witaj. I mniam – dopowiem :)))

  5. ~jotka pisze:

    Uwielbiam pierogi w każdej postaci!

    1. heroine pisze:

      Ja też :)

  6. anzai pisze:

    Tym co się nie boją utyć proponuję podsmażanie gotowych pierogów na złoty kolor. Ja robię to przy okazji wytapiania skwarków, no i zamiast soczewicy można dać dobrą kiełbasę podwędzaną. Tylko to lepienie i gotowanie … :(

    1. heroine pisze:

      A ja lubię ;)

  7. Shorty pisze:

    Pierogi są przepyszne, a szczególnie te nie zakupione np.w biedronce. ;-)
    Kochana, dziękuję ci za odwiedziny.

    1. heroine pisze:

      Polecam Ci ten krem z cukinii z grzanką. Jest obłędny.

  8. alehandrrra pisze:

    Hej!
    Uwielbiam pierogi!! Połączenie w farszu brzmi bardzo obiecująco, aczkolwiek jestem uprzedzona do soczewicy… może kwestią było złe doprawienie ;)
    Pozdrawiam
    Alicja

    1. heroine pisze:

      Alicjo soczewicę trzeba doprawić dobrze np. pieprzem. Mi też się nie bardzo to widziało ale spokojnie, to jeden z tych msków, które przyprawione wychodzą na wierzch. Śmiało próbuj ;) ja się przymierzam do cieciorki

Odpowiedz na „~Pat DreamAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>